IVF processen

Så funkar detIVF PROCESSENAlla är inte insatta i hur en process fungerar. Därför har vi genom "Nine step to parenthood"  summerat beskrivit vilka steg som ni måste igenom. Men för att  beskriva hur det medicinska fungerar oavsett egna ägg eller med donerade ägg kan ni läsa nedan.

 

Om ni aldrig gjort IVF så är det svårt att först alla stegen i processen. Därför har vi tagit fram guider för att förstå vad som sker. När ni skrivit avtal med en agentur/klinik och fått matchning med en värdmoder, så påbörjar hon och den kvinna (IM eller ED) som ska plocka ägg sin hormonbehandling. Nedan är stegn för att skapa embryo.


1. Tester och protokoll alt äggdonator

Inför en hormonbehandling måste kvinnan göra hormontester vissa dagar i sin cykel. Detta för att behandlande läkaren ska kunna ta fram en behandlingsplan, dvs protokoll. Om ni ej kan använda egna ägg görs val av äggdonator via olika databaser eller att kliniken föreslår, eller om ni har en egen. Ska du plocka egna ägg, så krävs ytterligare medicinska rapporter som kan ta tid att få fram. Det är i detta skede som ni matachas med surrogatmoder och ev äggdonator.


2. Hormonbehandling och äggplock

Hormonsprutorna tas varje dag vid samma tidpunkt i ca 10-14 dagar, där beroende på "protokollet" kan vara så att andra hormonsprutor måste läggas till under behandlingen. När kvinnan har tillräckligt många utvecklade folliclar i rätt storlek (kontrolleras via ultraljud flera gånger under processen) då bokas tid in för äggplocka. Inför äggplock så tas en ägglossningspruta exakt 36 timmar innan äggplock. Denna process går kvinnan igenom vars ägg som ska användas. Kvinnan gör äggplock och det är inte säkert att alla folliclar innehåller ägg. Sen är det inte säkert att alla är är mogna.


3. Fertilisering

Mannen lämnar spermie antingen innan kvinnan startar sin hormonbehandling och fryses ner i väntan på fertilisering. Annars kan mannen lämna färs spermie samma dag som äggplock görs.   

Mannen sperma fertiliseras med äggen, därefter får man svar på hur många av äggen som lyckades fertiliseras.


4. Odling

De som gjorde det odlas i 3-5 dagar. De flesta kliniker idag odlar till dag 5, i detta stadie kallas embryona för blastocyster.


5. PGD/PGD

Om ni ska göra PGS eller PGD så kan detta göras på blastocyster. Svaret tar ca 2 veckor. Det innebär att era embryo (blastocyster) frys ner i väntan på analysresultatet.


6. Embryotransfer

När resultatet kommer så väljer embryologen att återföra den eller de embryo som klarat testet. Övriga som klarat testet fortsätts vara nedfrysta för framtida försök. Däefter förs embryot in i surrogatmoderns livmoder.


7. 2WW

Sedan är de långa 2 veckors väntan (2WW) innan graviditetstest görs genom blodprov.

 .


LÄNKAR

Nedan tipsar vi om bra länkar kring IVF, embryo och PGS/PGD.


IVF

Region Skåne; En film om hur IVF-process fungerar finns här.

Vårdguiden; beskriver IVF-processen här.


Embryo kvalitet

För att förstå skillnaden på olika embryo och blastocyster graderingar och kvalitet läs här och här.


PGS/PGD

Karolinska; För er som funderar på PGD eller PGS kan läsa mer om skillnaderna här och läsa information från Karolinska här.

Oxford Academic; läs mer om blastocyster och screening här.Ex cocktail av hormoner - 36 timmar innan äggplock;

2 x 75 IE Luveris (LH)

1 x 300 IE Gonal-F (FSH)

1 Cetrodite (anti-gonadotropinfrisättande, förhindrar ägglossing)

2 x Ovitrell (ägglossningsprutan, oftast tas bara en)


Luveris och Gonal-F ersätts ibland med Menopur som innehåller både LH och FSH.


Gonal-F/Menopur eller liknande tas dag 1-dag 11-15. Halvvägs in i behandlingen kan det hända att behandlande läkaren lägger till anti-gonadotropin. Ägglossningsprutan tas 36 timmar innan bokat äggplock. Dag för äggplock är vanligast dag 13-14, men kan vara dag 17 beroende på din cykel.